Tuinieren volgens Anastasia

De boeken over Anastasia zijn voor mij een enorme inspiratiebron. Zij vertelt op zeer inspirerende wijze hoe wij ons contact met de natuur kunnen herstellen en in harmonie met haar kunnen samenleven. Voor wie niet bekend is met deze Siberische vrouw, verwijs ik naar Uitgeverij Schildpadboeken voor meer informatie over haar boeken.

In dit artikel beschrijf ik wat Anastasia in haar boeken vertelt over tuinieren.

Volgens Anastasia kunnen gewassen en de vruchten daarvan, helpen met het voorkomen en bestrijden van ziekten in het menselijk lichaam op een wijze die veel krachtiger en effectiever is dan bestaande medicijnen. Om dit mogelijk te maken moet het zaad voor deze gewassen weten in welke conditie het lichaam verkeert en voor welke ziekten dat lichaam vatbaar is. Oftewel de plant dient in contact te komen met de betreffende persoon om aan zijn vruchten tijdens het rijpingsproces de juiste hoeveelheid van de benodigde bestanddelen mee te kunnen geven die nodig zijn voor het genezingsproces.

Om dit contact tot stand te brengen dienen de volgende stappen te worden uitgevoerd:

 1. Houd één of enkele droge zaden tenminste negen minuten in de mond onder de tong.
 2. Houd ze vervolgens een halve minuut tussen je handpalmen terwijl je blootvoets op het zaaibed staat.
 3. Open de handpalmen en breng de zaden naar je mond en adem de lucht die je in longen hebt uit over de zaden.
 4. Houd de zaden een halve minuut in de geopende handpalmen.
 5. De zaden kunnen nu gezaaid worden.

Houdt hierbij rekening met het volgende:

 • Het zaaiproces moet op die dagen worden uitgevoerd die volgens de maankalender daar geschikt voor zijn.
 • Geef het ingezaaide zaaibed pas water na minimaal 3 etmalen, om te voorkomen dat de aangebrachte informatie wegspoelt.
 • Vroeg zaaigoed kan beter tegen niet-begieten dan laat zaaigoed.
 • Te vroeg zaaien is niet zo erg als het te laat zaaien, als er tenminste niet beregend wordt.
 • Vroeg zaaien als de grond nog vochtig is, is het beste.
 • Wied niet al het onkruid wat samen met het zaadgoed opkomt; laat in elk geval één plant van iedere soort die opkomt staan. De rest kan worden afgeknipt om de wortels van het zaaigoed niet te beschadigen.
 • Het onkruid mag niet verwijderd worden, omdat het daar niet zonder reden groeit. Sommige soorten behoeden de planten voor ziekten anderen kunnen additionele informatie leveren.
 • Het is noodzakelijk om tijdens de groei regelmatig in de buurt van de plant te verkeren en deze minstens één keer tijdens volle maan aan te raken.
 • Loop zo nu en dan op blote voeten door de moestuin.
 • De werking is het krachtigst als deze binnen drie dagen na de oogst geconsumeerd worden door de degene die de planten verzorgde.

In het geval van stekjes, jonge bomen etc. doe het volgende:

 1. Maak het pootgat met blote handen of woel op zijn minst met blote handen en voeten door de aarde in het gat.
 2. Spuug in het gat.

Tot slot nog enkele algemene tips die voor iedere moestuin zouden moeten gelden:

 • Een grote verscheidenheid aan gewassen, het liefst inclusief: frambozen, aalbessen, kruisbessen, komkommers, tomaten, aardbeien, appelboom, kersenboom en bloemen. De hoeveelheid van ieder gewas maakt niet uit.
 • Noodzakelijke gewassen om een energetisch microklimaat te creëeren zijn: zonnebloemen (minimaal één plant), één of twee vierkante meter graan en minimaal twee vierkante meter waarin niet gezaaid wordt en alles op natuurlijke wijze mag opkomen.

Vladimir Megre, Boek 1: Anastasia – De Zoemende Ceder, pagina 69
© Uitgeverij Schildpadboeken

Hoewel ik de algemene tips reeds toepas, heb ik nog geen ervaring opgedaan met deze wijze van zaaien van gewassen. Zodra ik hier meer over kan vertellen zal ik dit beschrijven in een toekomstig artikel over ‘Tuinieren volgens Anastasia – in de praktijk’.

Eén gedachte over “Tuinieren volgens Anastasia

 1. Dankjewel voor deze resumé. Ik heb enkele boeken van Anastasia gelezen en heb nu een tuin waarin ik het kan toepassen. Ik hoop je bevindingen ook te vinden nu.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.